7 dingen die jij als leerkracht echt zou moeten doen in je zomervakantie

Voor een deel van de leerkrachten begint deze week de zomervakantie. Anderen proberen zich puffend en steunend nog staande te houden tijdens de laatste, drukke dagen.

De zomervakantie is voor jou het moment om je batterij weer helemaal op te laden, zodat je het nieuwe schooljaar uitgerust en vol energie weer kunt beginnen. In deze blog deel ik 7 dingen die je daarbij zullen helpen.

 

 

1. Stel een zomervakantie-bucketlist samen

Maak een lijst met dingen die je graag tijdens de vakantie zou willen doen. En nee, dat hoeven echt niet allemaal hele ‘grote’ dingen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een bepaald boek, het opruimen van een rommellaatje, het uitproberen van een nieuw recept en/of een picknick met je gezin in het bos. Zorg dat je voldoende items op je lijst verzamelt voor de hele zomervakantie.

 

2. Doe elke dag een activiteit van je zomervakantie-bucketlist

En doe deze activiteit ook met volledige aandacht. Ik had vroeger altijd het gevoel dat de zomervakantie me letterlijk door mijn vingers glipte. Tegen de tijd dat ik eindelijk de rust in mezelf vond om te kunnen genieten van de vakantie, was deze ook alweer bijna voorbij. Maar sinds ik elke vakantiedag een activiteit plan die ik met volledige aandacht doe, lijkt mijn vakantie ineens veel langer te duren. En dit geldt niet alleen voor mij. Ook klanten met wie ik deze tip heb gedeeld, ervaren dit zo.

 

3. Maak tijd voor hobby’s

Als ik leerkrachten in mijn trainingen vraag naar hun hobby’s, dan blijft het vaak heel lang stil. Ze moeten erg hard nadenken, omdat ze eigenlijk niet meer zo goed weten wat hun hobby’s zijn, omdat ze hier vaak al jarenlang niet meer aan toe zijn gekomen. Hobby’s verdwijnen dan ook vaak als eerste van ons ‘to-do-lijstje’ op het moment dat we het druk hebben. De zomervakantie is het ideale moment om oude hobby’s weer op te gaan pakken.

 

4. Neem tijd voor jezelf

Stel je het naar de kapper gaan ook al wekenlang uit? Verlang je al maanden naar een dagje sauna, maar kom je er steeds niet aan toe? De zomervakantie is de uitgelezen kans om jezelf eens heerlijk in de watten (te laten) leggen.

 

5. Pak je uitgestelde klussen aan

Ik weet niet hoe dit bij jou gaat, maar ik ben een koningin in het uitstellen van huishoudelijke klussen. Gelukkig heb ik voor de ‘gewone’ dingen een schoonmaakster, maar het opruimen van de zolder valt daar bijvoorbeeld niet onder en dat stel ik vervolgens al maanden uit, tot…. je raadt het al de zomervakantie. Het ideale moment voor dit soort klusjes.

 

6. Neem ook echt een paar weken afstand van je werk

Ik weet het, de zomervakantie is voor veel leerkrachten ook het moment om aan de slag te gaan voor het nieuwe schooljaar. Het uitwerken van nieuwe ideeën, ideeën waarvan je weet dat je er tijdens het schooljaar niet meer aan toe gaat komen. En op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Het uitwerken van ideeën geeft ons ook energie.

Enthousiast ga je aan de slag, maar voordat je het weet, ben je toch weer een groot deel van je vakantie aan het werk en kom je er niet volledig los van, wat juist zo belangrijk is. Plan daarom in je vakantie een zogenaamde schoolvrije periode. Een periode waarin je echt vakantie houdt en even helemaal loskomt van je werk. In de meest ideale situatie zijn dit de middelste vier weken van de zomervakantie.

Je kunt dan de eerste week van de zomervakantie gebruiken om nog wat zaken van het afgelopen schooljaar af te ronden en de laatste week om het nieuwe schooljaar weer op te starten. Nu weet ik dat dit in de praktijk, door vakanties van partners die niet werkzaam zijn in het onderwijs, niet altijd mogelijk is. Toch is het belangrijk om wel een echte schoolvrije periode in te lassen.

 

7. Evalueer het afgelopen schooljaar

Waarschijnlijk heb je je in de laatste weken van het afgelopen schooljaar suf geëvalueerd, maar neem je ook wel eens de tijd om te evalueren hoe het met jouzelf is gegaan het afgelopen schooljaar? Welke dingen er goed gingen, op welke momenten je veel werkstress ervoer en waar je valkuilen lagen? Ook dat is heel erg belangrijk om het nieuwe schooljaar op een goede manier te kunnen starten.

Ik ben wel benieuwd…welke van de bovenstaande tips neem je zeker mee in jouw zomervakantie?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This