Evalueer jij jezelf weleens?

Als leerkracht zijnde evalueer en reflecteer je je soms helemaal suf. Een paar keer per jaar moeten alle groepsplannen en/of IOP’s weer geëvalueerd worden.

Daarnaast wordt er vaak van je verwacht dat je reflecteert op je eigen pedagogisch en didactisch handelen na bijvoorbeeld een klassenbezoek. En denk ook aan de voorbereiding van een functioneringsgesprek.

En nu, in de zomervakantie, kom ik ook nog met de vraag: ‘Evalueer jij jezelf weleens aan het einde van het schooljaar? Breng jij jaarlijks in kaart hoe het met jezelf is gegaan het afgelopen schooljaar?’ En dan bedoel ik niet je kwaliteit van lesgeven of hoe je met je leerlingen omgaat, maar echt jezelf.

 

Waarom jezelf evalueren?

Nu zul je misschien denken: Waarom stel je deze vraag, in de zomervakantie, aan mensen die zich al helemaal suf evalueren?

Dit omdat ik er haast wel om durf te wedden dat zeker 95% van de leerkrachten zichzelf nooit evalueert. En eigenlijk is dat best gek.

Daar waar we als leerkracht het evalueren en reflecteren voor didactische en pedagogische doeleinden heel erg normaal vinden, vinden we het reflecteren van onszelf maar gek en misschien ook wel een bijzaak.

En dat is precies de reden waarom ik nu deze blog erover schrijf, want wat je moet weten is dat zelf-reflectie een ontzettend belangrijk instrument is om ons inzicht te geven in hoe we het afgelopen schooljaar hebben beleefd.

In wat er goed ging en wat er minder goed ging. In wat we het afgelopen jaar hebben bereikt, maar ook wat ons grootste frustratiepunt was. Welke goede dingen wil je vasthouden en welke dingen wil je in het nieuwe schooljaar anders aanpakken?

 

De juiste vragen helpen je om alles goed voor jezelf op een rijtje te kunnen zetten, zodat je in het nieuwe schooljaar bewust andere keuzes kunt maken.

En om je hierbij te helpen heb ik speciaal voor jou een aantal reflectievragen uitgewerkt die je hierbij gaan helpen. Gun jezelf in de komende dagen even een half uurtje om deze vragen in te vullen en maak een plan voor het nieuwe schooljaar. Als je een klein stukje naar beneden scrolt, kun je de zelfreflectie vragen aanvragen.

 

Ik heel benieuwd welke conclusies je hebt getrokken naar aanleiding van de vragen. Laat je me het weten in een reactie?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This