De kracht van onze gedachten

 

“Als dit gebeurt, dan krijg ik deze gedachten. Dat kan ik toch niet veranderen”, zegt mijn coachklant wanneer ik flink doorvraag over een bepaalde situatie.

Mijn coachklant weet niet beter als dat gedachten je overkomen en dat je daar zelf helemaal geen invloed op hebt. En hoe is dat met jou?

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat de effecten die onze gedachten op ons hebben, heel erg groot zijn en dat wij ook in staat zijn om onze eigen gedachten te sturen.

In deze blog zal ik aan de hand van een persoonlijk verhaal je daar meer over vertellen.

 

 

Ook mijn gedachten gaan wel eens op hol

Op het moment dat ik deze blog schrijf ben ik 18,5 week zwanger van ons tweede kindje. Daar zijn we ontzettend blij mee. Vorige week had ik een controle bij de gynaecoloog. Het was erg mooi weer en ik woon niet erg ver van het ziekenhuis, dus samen met mijn man en dochter wandelden we er naartoe.

Daar aangekomen werd eerst mijn bloeddruk door een assistente opgenomen. Dat doen ze iedere keer en het was iedere keer goed, dus niets spannends aan.

 

Maar deze keer bleek mijn bloeddruk aan de hoge kant. Ik schrok. Ik heb namelijk bij mijn dochter op het einde van de zwangerschap een zwangerschapsvergiftiging gehad, waarbij mijn bloeddruk binnen een week tijd enorm steeg.

Eenmaal dat gehad, weet je dat de kans op herhaling net een beetje groter is, dan dat je het niet hebt gehad, ook komt het dan meestal later in de zwangerschap.

 

Wachten op de arts

Ik werd teruggestuurd naar de wachtkamer en moest daar wachten op mijn afspraak met de arts. Ze liep best wel uit en mijn gedachten gingen ondertussen helemaal met me aan de haal. In mijn hoofd voltrokken de meest rampzalige scenario’s van medicatie, de vakantie die niet door kon gaan, ziekenhuisopname en ga zo maar door.

Ik was bang dat het helemaal mis was, zeker omdat ik me de week ervoor lichamelijk ook zo slecht had gevoeld.

Op mijn smartphone zocht ik een en ander op en daar werd het in mijn hoofd niet rustiger van. Google is niet altijd je beste vriend zeg maar.

 

En toen ineens werd ik me bewust wat er zich in mijn hoofd afspeelde en hoe ik mezelf aan het gek maken was. Ik had mijn gedachten de vrije loop gelaten en dat zou vast niet een positief effect hebben op mijn bloeddruk.

Ik stopte direct mijn telefoon in mijn tas. Liet mijn hoofd tegen de muur achter me leunen en ging bewust aan de slag met mijn gedachten. Ik veroordeelde ze niet, maar werd juist nieuwsgierig. ‘Goh, wat interessant dat ik dit nu denk.’ En begon mezelf vragen te stellen.

 

Ik kreeg weer grip op mijn gedachten

Al snel lukte het me om weer de grip op mijn gedachten te krijgen en om ze een andere, positievere wending te geven. Ik voelde me vanbinnen steeds rustiger worden en toen werden we opgeroepen door mijn arts.

Mijn arts nam weer mijn bloeddruk op en deze bleek behoorlijk te zijn gedaald. Ze vertelde dat die middag bijna alle vrouwen een hoge bloeddruk hadden, waarschijnlijk door het warme weer.

Ik had me dus zorgen zitten maken om niets en gelukkig kon ik dat tijdig inzien en bijsturen. Stel als ik dat niet had gedaan, hoeveel tijd en energie was er dan onbewust weggelekt naar piekergedachten? En wat zou het effect op mijn bloeddruk zijn geweest?

Je kunt dus zelf je eigen gedachten sturen en daarmee ook hoe je je voelt.

 

 

Piekeren is een vervelende gewoonte die nooit iets positiefs oplevert

Piekeren en het hebben van negatieve gedachten is een vervelende gewoonte, die je nooit iets positiefs zal brengen. Ik heb me nog nooit na een uurtje piekeren beter gevoeld of een oplossing voor mijn probleem gevonden. Het werd eerder erger dan beter. Alles wat je aandacht geeft, groeit, zullen we maar zeggen.

En als ik mijn gedachten kan sturen, kun jij het ook. Alleen zal je dat, net als ik heb moeten doen, wel moeten leren.

Het begint allereerst met het bewust worden van je negatieve gedachten.

Vervolgens ga je nieuwsgierig worden: ‘Goh wat interessant dat ik deze gedachte heb.’

Daarna ga je jezelf vragen stellen: ‘Is dit echt waar wat ik nu denk?’

En tenslotte kies je bewust voor gedachten die beter voor je voelen.

Je voert als-het-ware een gesprek met jezelf over je gedachten.

Dit is niet een kwestie van 3 keer bewust doen en vervolgens verwachten dat het een volgende keer vanzelf gaat. Je traint ook niet 3x voor een marathon, in de verwachting dat je die dan als vanzelf uitloopt.

 

Ik ben benieuwd wat je meeneemt uit deze blog…laat je me het weten in een reactie?

 

Het is nu vakantietijd, dus een mooie tijd om hier eens bewuster naar te gaan kijken. Ik wens je veel succes en een fijne vakantietijd!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This