“Of zou een dag minder werken helpen?” zei ze, terwijl ze me vragend aankeek.

“Wat maakt dat je aan hieraan denkt?” vroeg ik haar.

“Ik werk nu vier dagen en heb de vijfde dag nodig om al het werk van die week af te krijgen. Een dag die ik liever voor mezelf en mijn kinderen zou willen hebben. Als ik een dag minder ga werken, heb ik een dag extra vrij om mijn werkzaamheden te kunnen doen en dan hoop ik dat ik die ene dag voor mezelf en mijn kinderen kan hebben.”

“Dus op papier een dag minder werken, een dag minder betaald krijgen om alsnog dezelfde hoeveelheid werkzaamheden te kunnen doen?”

Even kijkt ze bedenkelijk en dan begint ze te lachen…“Wat zou jij dan doen?”

 Deze vraag krijg ik erg vaak van leerkrachten. Ze hebben het zo vreselijk druk, dat ze heel veel nog op hun vrije dagen aan het werk zijn. Ze hopen dat ze het minder druk gaan krijgen als ze een werkdag inleveren.

De praktijk leert helaas iets anders..

De meeste leerkrachten die een dag ingeleverd hebben, ervaren niet meer tijd en minder druk, omdat ze zich nog steeds erg verantwoordelijk voelen en veel werk naar zich toe blijven trekken. Ze doen hetzelfde aantal taken, maken hetzelfde aantal uren en krijgen er ook nog eens minder voor betaald.

En dat speelt niet alleen op het werk, maar ook thuis.

 

Mijn advies is dan ook een beetje tegendraads 

Blijf die dag werken, maar leer je werk en de verantwoordelijkheid meer los te laten en daarnaast je werk beter te plannen en te structureren. Dit zorgt ervoor dat je in minder tijd meer werk kunt doen. Hoe je dat doet leer ik je heel graag in de workshop: In 5 stappen naar minder stress voor de klas.

Als je een dag minder zou gaan werken, lever je ook een dag salaris in, dus kennelijk is die financiële ruimte er om dat te kunnen doen.

Je zou deze financiële ruimte ook anders kunnen gebruiken. Gebruik hem om bijvoorbeeld een schoonmaakster in te huren en/of je boodschappen te laten bezorgen, zodat de tijd die je thuis bent ook echt zoveel mogelijk aan jezelf en je gezin kunt besteden.

Dat zijn activiteiten die jouw batterij opladen, waardoor je het werken ook beter kunt volhouden.

 

Ik ben benieuwd of deze blog je ook aan het denken heeft gezet. Laat je me het weten in reactie onder deze blog?

 

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang gratis het e-book: In 5 stappen naar minder stress voor de klas.

Je bent succesvol ingeschreven. Het e-book is onderweg.

Pin It on Pinterest

Share This